¦wiêto Zió³ i Beskidzkiej Jagniêciny - Brenna.org.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej lub Ukryj komunikat
Facebook
¦wiêto Zió³ i Beskidzkiej Jagniêciny

W Koziej Zagrodzie, miejscu, które ³±czy tradycyjn± kuchniê górali beskidzkich z warsztatami edukacyjnymi przybli¿aj±cymi miejscowym, a tak¿e przyjezdnym ¿ycie dawnych mieszkañców Beskidu ¦l±skiego 15 sierpnia odby³o siê ¦wiêto Zió³ i Beskidzkiej Jagniêciny. Podczas pokazów wyrobu serów góralskich nie tylko mo¿na by³o poznaæ tajniki powstawania redyko³ków, bryndzy czy bundza oraz zaznajomiæ siê z kultur± sza³a¶nicz± beskidzkich górali, ale równie¿ ka¿dy uczestnik sam móg³ spróbowaæ wykonaæ ser. Oprócz warsztatów mo¿na by³o skosztowaæ i zakupiæ pyszn± herbatkê z zielin. Na jarmarku poza herbatami sprzedawano sery, chleb na zakwasie, smalec, naturalne d¿emy, powid³a, sery oraz ponad 80-letni zakwas chlebowy.

Schy³ek lata, zakoñczenie prac polowych to równie¿ czas tradycyjnego pieczenie barana. Zwykle wydarzenie to odbywa³o siê pod koniec wrze¶nia, gdy owce z hal spêdza siê do gospodarstw, ale w Koziej Zagrodzie nieco wcze¶niej Andrzej Cie¶lar z Gospodarstwa Agroturystycznego U Gazdy z breñskiej Malinki oporz±dzi³ jagniê, zabajcowa³, by pó¼niej upieczone na ro¿nie podawaæ niejednokrotnie osobom, które nigdy wcze¶niej baraniny nie jad³y. Powszechnie wiadomo, ¿e przygotowaæ barana nie jest ³atwo. Aby miêso dojrza³o, skrusza³o i pozby³o siê swojego specyficznego zapachu nale¿y je d³ugo bejcowaæ w zaprawach. Sztuka ta, co wynika z do¶wiadczeñ i niechêci do tej potrawy wielu osób, nie wszystkim siê udaje. Jagniê podawane w Koziej Zagrodzie by³o bardzo smaczne. Baran wypasany na naszych beskidzkich ³±kach i przygotowany przez wprawion± rêkê Gospodarza nie móg³ smakowaæ inaczej.

Gmina Brenna
DziÅ› jest: 05.07.2024
Imieniny: Antoniego, Bartłomieja, Karoliny

temp. 2°C
wiatr: 3km/h (NE)
Logo-forum PPPZ
© 2024 UrzÄ…d Gminy Brenna