Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii - Brenna.org.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej lub Ukryj komunikat
Facebook
Na skróty:

Informacje dla mieszkañców

Poradnik interesanta

Wie¶ci znad Brennicy

Rozk³ad jazdy

Wojskowa Komenda Uzupe³nieñ

Wa¿ne adresy i telefony

Kamera LODOWISKO

Kamera AMFITEATR

Dostêp do aktów prawnych

Newsletter
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii

W zwi±zku ze stwierdzonymi niezgodno¶ciami pomiêdzy ilo¶ci± zwierz±t poddanych ubojowi i na podstawie takiego zdarzenia wyrejestrowywanych w Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Miêdzy¶wieciu a powiadomieniami kierowanymi do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie o zamiarze przeprowadzenia uboju przypominam, i¿ 19 listopada 2010 r. wesz³o w ¿ycie rozporz±dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 pa¼dziernika 2010 r. w sprawie wymagañ weterynaryjnych przy produkcji miêsa przeznaczonego na u¿ytek w³asny (Dz.U.10.207.1370).

W zwi±zku z powy¿szym przy tzw. ?ubojach domowych? obowi±zuj± nastêpuj±ce zasady postêpowania:
1. Przy uboju zwierz±t na terenie gospodarstwa powinny byæ spe³nione wymagania okre¶lone w przepisach o ochronie zwierz±t i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierz±t, a tak¿e w przepisach o ochronie zdrowia zwierz±t oraz zwalczaniu chorób zaka¼nych zwierz±t.

2. Niedopuszczalny jest ubój w gospodarstwie byd³a powy¿ej szóstego miesi±ca ¿ycia i zwierz±t jednokopytnych ( konie, os³y, mu³y itp. ).

3. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju pozosta³ych zwierz±t gospodarskich posiadacz zwierz±t informuje urzêdowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju. Wykaz urzêdowych lekarzy weterynarii upowa¿nionych do przyjmowania zg³oszeñ i do wykonywania badañ miêsa przeznaczonego na u¿ytek w³asny na terenie powiatu cieszyñskiego okre¶la Za³±cznik nr 1 do niniejszego pisma. Powiadomienia o zamiarze uboju trzody chlewnej mo¿na dokonaæ równie¿ na formularzu powiadomienia o uboju ciel±t, owiec lub kóz. Niedope³nienie obowi±zku powiadomienia skutkuje na podstawie § 1 pkt 34 rozporz±dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26.05.2010 r. w sprawie wysoko¶ci kar pieniê¿nych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzêcego ( Dz. U. Nr 93, poz. 600 ) wymierzeniem kary w wysoko¶ci od 100 do 2000 z³.

4. W przypadku uboju ciel±t do szóstego miesi±ca ¿ycia, owiec lub kóz, informacja o zamiarze uboju przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia ( wzór ? Za³±cznik nr 2 do niniejszego pisma ), zawieraj±cego dodatkowo o¶wiadczenie o zagospodarowaniu na w³asny koszt materia³u szczególnego ryzyka. Materia³ szczególnego ryzyka stanowi±:
a) u ciel±t – jelita od dwunastnicy do odbytnicy
b) u owiec i kóz – czaszka zawieraj±ca mózg oraz oczy, migda³ki oraz rdzeñ krêgowy owiec i kóz w wieku powy¿ej 12 miesiêcy oraz ¶ledziona owiec i kóz w ka¿dym wieku

Materia³ taki nale¿y przekazaæ do nastêpuj±cych podmiotów ( ostateczny wybór nale¿y do posiadacza zwierzêcia ! ):
Zak³ad Rolniczo ? Przemys³owy ?Farmutil? S.A. ul. Przemys³owa 4, ¦mi³owo 64-810 Kaczory; Punkt Zg³oszeñ O¶wiêcim ul. Nadwi¶lañska 44; 32-600 O¶wiêcim. tel. stacjonarny dy¿urny ca³odobowy: 0 ? 33 ? 847 45 51; tel. kom. 667984178 lub 782971055
SARIA Ma³opolska Sp. z o.o. Oddzia³ Wielkanoc 32-075 Go³cza Tel. +48 12 387 30 60; fax.: 48 12 ? 387 30 61;
Firma Handlowa Beata Kowalczyk 43-400 Cieszyn ul. Cicha 9; Tel. 0 ? 33 ? 8 515 511

5. Miêso przeznaczone na u¿ytek w³asny nie mo¿e byæ wprowadzane na rynek ( czyli sprzedawane ! ), a w razie stwierdzenia takiego zdarzenia w my¶l artyku³u 33 rozporz±dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26.05.2010 r. w sprawie wysoko¶ci kar pieniê¿nych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzêcego ( Dz. U. Nr 93, poz. 600 ) wysoko¶æ kary wynosi od 1000 do 5000 z³.

6. W³a¶ciciel gospodarstwa, w którym dokonywany jest ubój zwierz±t prowadzi ewidencjê przeprowadzonych w gospodarstwie ubojów oraz przechowuje j± przez okres trzech lat od daty dokonania uboju danego zwierzêcia. Ewidencja sk³ada siê z kolejno ponumerowanych stron zawieraj±cych:
a) imiê i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierz±t poddanych ubojowi;
b) adres gospodarstwa, z którego pochodzi³y zwierzêta, je¿eli jest inny ni¿ adres posiadacza zwierzêcia;
c) liczbê zwierz±t poddanych ubojowi;
d) numer identyfikacyjny zwierz±t poddanych ubojowi, je¿eli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierz±t wynika obowi±zek oznakowania zwierzêcia;
e) datê uboju;
f) imiê i nazwisko, adres oraz podpis osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju;
g) podpis posiadacza zwierzêcia.

7. Miêso ¶wiñ i nutrii poddanych ubojowi oraz miêso dzików odstrzelonych podlega obowi±zkowemu badaniu na w³o¶nie. Posiadacz zwierzêcia mo¿e zg³osiæ ca³± sztukê do badania lub mo¿e sam pobraæ próbki, które dostarcza do urzêdowego lekarza weterynarii. Próbki pobiera siê w nastêpuj±cy sposób:
1) ¶wiñ domowych: a) pobiera siê kilka próbek miêsa, ka¿da wielko¶ci orzecha laskowego, z miê¶ni obu filarów przepony w przej¶ciu do czê¶ci ¶ciêgnistej; b) ³±czna masa pobranych próbek nie powinna byæ mniejsza ni¿ 50 g. 2) u dzików: – pobiera siê sze¶æ próbek miêsa, ka¿da wielko¶ci orzecha laskowego, po jednej próbce z:
a) miê¶ni ka¿dego filaru przepony w przej¶ciu do czê¶ci ¶ciêgnistej,
b) miê¶ni ¿uchwowych,
c) miê¶ni przedramienia,
d) miê¶ni miêdzy¿ebrowych,
e) miê¶ni jêzyka; – je¿eli nie mo¿na pobraæ próbek z niektórych miê¶ni okre¶lonych w pkt 1, wówczas pobiera siê cztery próbki miêsa z miê¶ni, które s± dostêpne; – ³±czna masa pobranych próbek nie powinna byæ mniejsza ni¿ 50 g.

8. Po zbadaniu miêsa urzêdowy lekarz weterynarii wystawia za¶wiadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego miêsa lub o przeprowadzeniu badania próbek miêsa. Miêso ¶wiñ i nutrii poddanych ubojowi oraz miêso dzików odstrzelonych nie mo¿e zostaæ spo¿yte ani przetworzone przed uzyskaniem takiego za¶wiadczenia.

Bardzo proszê o rozpropagowanie powy¿szych informacji o obowi±zuj±cych w zakresie tzw. ?ubojów domowych? przepisach prawa i skutkach finansowych, jakie niesie za sob± ich nieprzestrzeganie – w sposób zwyczajowo przyjêty na danym terenie.

Z powa¿aniem
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie Bogus³aw Kubica

Za³±cznik Nr 1 – Wykaz urzêdowych lekarzy weterynarii upowa¿nionych do przyjmowania zg³oszeñ i do wykonywania badañ miêsa przeznaczonego na u¿ytek w³asny na terenie powiatu cieszyñskiego

1. lek. wet. Miros³aw Kostka 43-450 Ustroñ ul. B³adnice Górne 28; tel.(33) 8542133, (33) 8 547 292, 601 508 466;
2. lek. wet. Dorota Kostka 43-450 Ustroñ ul. B³adnice Górne 28; tel. (33) 8542133, (33) 8 547 292, 607 396 555;
3. dr n. wet. Zbigniew Blimke 43-450 Ustroñ ul. Gra¿yñskiego 5; tel. (33) 8 543 493, 605 307 480;
4. lek. wet. Piotr Tomiczek 43-460 Wis³a ul. Ró¿ana 9; tel. (33) 8 552 678, 604 938 667;
5. lek. wet. Krzysztof Pilch 43-460 Wis³a ul. S³oneczna 6; tel. (33) 8 553 720, 502 711 789;
6. lek. wet. Pawe³ Faruga 43-246 Strumieñ ul. Letnia 1; tel. (33) 8 570 175, 604 963 640;
7. lek. wet. Jan Wa³ach 43-400 Cieszyn ul. £±kowa 14: tel. (33) 8 523 348, 507 490 516
8. lek. wet. Adam Tront 43-246 Strumieñ ul. Pocztowa 3; tel. (33) 8 570 114, 601 461 147;
9. lek. wet. Jaros³aw Hajek 43-400 Cieszyn ul. Jaworowa 10; tel. (33) 8 524 371, 501 314 850;
10. lek. wet. Krzysztof Skórczewski 43-430 Skoczów ul. Rzeczna 14; tel. (33) 8 533 408, 603 275 261;
11. lek. wet. Krzysztof Pojda 43-430 Skoczów ul. Rzeczna 18; tel. (33) 8 532 519, 607 327 155;
12. lek. wet. Henryk Studenski 43-400 Cieszyn ul. Bielska 3a; tel. (33) 8 520 643, 602 634 912;
13. dr n. wet. Grzegorz Ramisz 43-400 Cieszyn ul. Bielska 3a; tel. (33) 8 520 643, 603 928 706;
14. lek. wet. Janina Kisza-¯ebrok 43-400 Cieszyn ul. Bielska 3a; tel. (33) 8 520 643, 502 838 189

Za³±cznik Nr ? 2 Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju ciel±t do szóstego miesi±ca ¿ycia, owiec lub kóz w celu produkcji miêsa przeznaczonego na u¿ytek w³asny
I. Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imiê i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzêcia:
................................................................................................................................................
Imiê i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadz±cego gospodarstwo:1)
................................................................................................................................................
Gatunek zwierz±t poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Liczba zwierz±t poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzêcia lub zwierz±t poddawanych ubojowi:2)
................................................................................................................................................
Miejsce uboju:
................................................................................................................................................
Termin uboju:
................................................................................................................................................
Imiê i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
................................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazuj±cego powiadomienie:
................................................................................................................................................
II. O¶wiadczenie o zagospodarowaniu materia³u szczególnego ryzyka
O¶wiadczam, ¿e pokryjê koszty zagospodarowania materia³u szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporz±dzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiaj±cym zasady dotycz±ce zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasa¿owalnych g±bczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z pó¼n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z pó¼n. zm.) i rozporz±dzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 pa¼dziernika 2002 r. ustanawiaj±cym przepisy sanitarne dotycz±ce produktów ubocznych pochodzenia zwierzêcego nieprzeznaczonych do spo¿ycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z pó¼n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z pó¼n. zm.).
III. Informacja o zg³oszeniu miêsa do badania poubojowego
Zg³aszam do badania poubojowego miêso pozyskane / nie zg³aszam do badania poubojowego miêsa pozyskanego3) ze zwierz±t poddanych ubojowi w celu produkcji miêsa na u¿ytek w³asny. ...................................... (data i podpis)
______
1) Dotyczy uboju zwierz±t w gospodarstwie innym ni¿ gospodarstwo, w którym zwierzêta by³y utrzymywane.
2) Dotyczy ciel±t do szóstego miesi±ca ¿ycia, owiec i kóz, je¿eli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierz±t wynika obowi±zek oznakowania zwierzêcia.
3) Niepotrzebne skre¶liæ.

Gmina Brenna
DziÅ› jest: 03.07.2024
Imieniny: Anatola, Jacka, Mirosławy

temp. 2°C
wiatr: 3km/h (NE)
Logo-forum PPPZ
© 2024 UrzÄ…d Gminy Brenna