Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie w nawi±zaniu do pisma w sprawie wymagañ weterynaryjnych przy produkcji miêsa na u¿ytek w³asny przypomina, i¿ stosownie do zapisów art. 34 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierz±t ( t.j. Dz.U.03.106.1002) w uboju domowym zwierzêta kopytne mog± byæ u¶miercane tylko po uprzednim ich pozbawieniu ¶wiadomo¶ci przez przyuczonego ubojowca.
Kwalifikacje ubojowca okre¶la rozporz±dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 wrze¶nia 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i u¶miercania zwierz±t (Dz.U.04.205.2102 ze zm. ), które stanowi, i¿ unieruchamianie, og³uszanie, wykrwawianie lub u¶miercanie zwierz±t bez wykrwawiania przeprowadzaj± osoby, które:
1) ukoñczy³y 18 lat;
2) posiadaj± wykszta³cenie co najmniej zasadnicze zawodowe;
3) odby³y szkolenie teoretyczne oraz trzymiesiêczn± praktykê na stanowisku ubojowym, pod sta³ym nadzorem osoby posiadaj±cej udokumentowany 3-letni sta¿ pracy na stanowisku ubojowym.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi okre¶laj±c wymagania w stosunku do osób u¶miercaj±cych zwierzêta mia³ na wzglêdzie konieczno¶æ zapewnienia humanitarnego traktowania zwierz±t podczas uboju lub u¶miercania.
Nale¿y wspomnieæ, i¿ kto zabija, u¶mierca zwierzê albo dokonuje uboju zwierzêcia z naruszeniem odpowiednich przepisów prawa podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno¶ci albo pozbawienia wolno¶ci do roku.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie Bogus³aw Kubica