Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii - Brenna.org.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej lub Ukryj komunikat
Facebook
Na skróty:

Informacje dla mieszkañców

Poradnik interesanta

Wie¶ci znad Brennicy

Rozk³ad jazdy

Wojskowa Komenda Uzupe³nieñ

Wa¿ne adresy i telefony

Kamera LODOWISKO

Kamera AMFITEATR

Dostêp do aktów prawnych

Newsletter
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie przypomina, ¿e w my¶l obowi±zuj±cych przepisów Rozporz±dzenia (WE) 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiaj±cego wymagania dotycz±ce higieny pasz, ka¿dy rolnik chc±cy wprowadzaæ zwierzêta na rynek lub produkty z nich pochodz±ce zobowi±zany by³ do dnia 01.01.2008 r. zarejestrowaæ siê w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Cieszynie jako podmiot dzia³aj±cy na rynku pasz.
Wszyscy rolnicy sprzedaj±cy zwierzêta do rze¼ni, oddaj±cy mleko do mleczarni, sprzedaj±cy np. miód, ryby, zbo¿a, produkty rolne tj. okopowe, str±czkowe, siano podlegaj± obowi±zkowej rejestracji! (UWAGA !!! – równie¿ rolnicy, którzy stosuj± pasze w ¿ywieniu zwierz±t przeznaczonych do produkcji ¿ywno¶ci bez wzglêdu na to, czy pasze wyprodukowali sami, czy te¿ w ca³o¶ci je zakupili).

Rejestracja odbywa siê pisemnie na druku O¦WIADCZENIA do wype³nienia którego potrzebny jest NIP lub REGON.

Informujê, ¿e rolnicy, którzy dotychczas nie z³o¿yli o¶wiadczenia, a chc± wprowadzaæ zwierzêta na rynek lub produkty z nich pochodz±ce lub zajmuj± siê produkcj± produktów rolnych, w tym w szczególno¶ci upraw±, zbiorami oraz hodowl± zwierz±t celem sprzeda¿y, musz± dokonaæ rejestracji w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii przy ul. Bielskiej 3a w Cieszynie. W wypadku niezarejestrowania siê osoby takie nie mog± wprowadzaæ zwierz±t i produktów z nich pochodz±cych na rynek – równie¿ w odniesieniu do pasz. Wszelkich informacji udzielaæ bêd± pracownicy PIWet. Cieszyn pod nr-em telefonicznym 0 ? 33 85 206 26.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie Bogus³aw Kubica

Wzór o¶wiadczenia:

WIADCZENIE
podmiotu dzia³aj±cego na rynku pasz dla Powiatowego Lekarza Weterynarii o spe³nieniu wymogów rozporz±dzenia Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiaj±cego wymagania dotycz±ce higieny pasz

1.Dane identyfikacyjne podmiotu dzia³aj±cego na rynku pasz:

a) imiê, nazwisko, adres, telefon ?????????????????????????.

b) nazwa i adres przedsiêbiorstwa paszowego?????????????????................

c) numer NIP lub REGON * (wype³niæ obowi±zkowo) ?????????????????..

2. Zakres wykonywanej dzia³alno¶ci **):
?-wytwarzanie produktów rolnych, w tym ich uprawa, zbiór, przechowywanie, przetwarzanie, transport lub ich wprowadzenie na rynek
?-wytwarzanie, przechowywanie pasz, w tym mieszanek paszowych lub ich wprowadzenie na rynek
?-transport lub przechowywanie lub prze³adunek produktów rolnych lub pasz, w tym mieszanek paszowych
?-
?-

3. Ja ni¿ej podpisany i wystêpuj±cy w imieniu przedsiêbiorstwa paszowego wymienionego w pkt. 1 lit. b prowadz±cego dzia³alno¶æ w zakresie wymienionym w pkt. 2 o¶wiadczam, ¿e przedsiêbiorstwo wymienione w pkt. 1 lit. b spe³nia wymogi na³o¿one przepisami rozporz±dzenia Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiaj±cego wymagania dotycz±ce higieny pasz w zakresie odpowiadaj±cym rodzajowi prowadzonej dzia³alno¶ci.

????????????.. ????????????.
Miejscowo¶æ, data podpis o¶wiadczaj±cego *) – niepotrzebne skre¶liæ **) – wstawiæ znak ?x? w przypadku prowadzenia dzia³alno¶ci

O¶wiadczenie znajduje siê tak¿e w za³±czonym pliku, jak równie¿ dostêpne jest w Urzêdzie Gminy Brenna biuro nr 28.

Za³±cznik I do rozporz±dzenia (WE) 183/2005:

Rozporz±dzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiaj±ce wymagania dotycz±ce higieny pasz.

Official Journal L 035 , 08/02/2005 P. 0001 – 0022

ZA£¡CZNIK I

PRODUKCJA PIERWOTNA
CZÊ¦Æ A
Wymagania dla przedsiêbiorstw paszowych na poziomie produkcji pierwotnej pasz, o których mowa w art. 5 ust. 1
I. Postanowienia dotycz±ce higieny
1. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz i odpowiedzialne za pierwotn± produkcjê paszy zapewniaj± taki sposób kierowania tego typu dzia³alno¶ci± i jej prowadzenia, który zapobiegnie powstaniu zagro¿eñ mog±cych ograniczyæ bezpieczeñstwo pasz lub wyeliminuje albo zminimalizuje takie zagro¿enia.
2. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz zapewniaj±, w zakresie, w jakim jest to mo¿liwe, ochronê przez ska¿eniem lub zepsuciem produktów pierwotnych, za których produkcjê, przetwarzanie, czyszczenie, pakowanie, przechowywanie i transport ponosz± odpowiedzialno¶æ.
3. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz wywi±zuj± siê ze zobowi±zañ okre¶lonych w pkt. 1 i 2, przestrzegaj±c odpowiednich, wspólnotowych i krajowych, przepisów prawnych odnosz±cych siê do kontroli zagro¿eñ, w tym tak¿e:
i) ¶rodków kontroli niebezpiecznych zanieczyszczeñ, takich jak pochodz±ce z powietrza, gleby, wody, nawozów, produktów ochrony ro¶lin, preparatów biobójczych, produktów weterynaryjnych oraz zanieczyszczenia zwi±zane z unieszkodliwianiem i sk³adowaniem odpadów; oraz
ii) ¶rodków zwi±zanych ze zdrowiem ro¶lin, zwierz±t oraz ¶rodowiskiem naturalnym, posiadaj±cych wp³yw na bezpieczeñstwo pasz, w tym tak¿e programów monitorowania i kontroli zoonoz i czynników zoonotycznych.
4. Je¶li jest to wskazane, podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz podejmuj± stosowne dzia³ania, w szczególno¶ci w zakresie:
a) utrzymania w czysto¶ci oraz, je¶li jest to konieczne, po oczyszczeniu, odpowiedniej dezynfekcji pomieszczeñ, urz±dzeñ, pojemników, skrzyñ i pojazdów wykorzystywanych podczas produkcji, przetwarzania, sortowania, pakowania, przechowywania i transportowania pasz;
b) zapewniania, je¶li jest to konieczne, higienicznych warunków produkcji, transportu i przechowywania oraz czysto¶ci pasz;
c) stosowania czystej wody tam, gdzie jest to niezbêdne, w celu zapobie¿enia niebezpieczeñstwu zanieczyszczenia;
d) zapobiegania, w stopniu w jakim jest to mo¿liwe, niebezpieczeñstwu zanieczyszczenia spowodowanego przez zwierzêta i szkodniki;
e) przechowywania i przewozu odpadów oraz substancji niebezpiecznych, oddzielnie i bezpiecznie tak, aby zapobiec niebezpieczeñstwu zanieczyszczenia;
f) zapewnienia, by materia³y opakowaniowe nie stanowi³y ¼ród³a niebezpiecznego zanieczyszczenia pasz;
g) uwzglêdniania wyników wszelkich stosownych analiz próbek produktów pierwotnych lub innych próbek istotnych dla bezpieczeñstwa pasz.
II. Prowadzenie dokumentacji
1. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz prowadz± dokumentacjê zwi±zan± ze ¶rodkami zastosowanymi w celu kontroli zagro¿eñ, w odpowiedni sposób oraz przez odpowiedni czas, w zakresie proporcjonalnym do charakteru i rozmiaru danego przedsiêbiorstwa paszowego. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz udostêpniaj± w³a¶ciwemu organowi odpowiednie informacje zawarte w tej dokumentacji.
2. Podmioty dzia³aj±ce na rynku pasz musz± w szczególno¶ci prowadziæ dokumentacjê dotycz±c±:
a) ka¿dego przypadku zastosowania produktów ochrony ro¶lin oraz preparatów biobójczych;
b) stosowania nasion zmodyfikowanych genetycznie;
c) ka¿dego przypadku pojawienia siê szkodników lub chorób, które mog± wywrzeæ wp³yw na bezpieczeñstwo produktów pierwotnych;
d) wyników wszelkich analiz próbek produktów pierwotnych lub innych próbek pobranych dla celów diagnostycznych i posiadaj±cych istotne znaczenie dla bezpieczeñstwa pasz;
e) ¼ród³a i ilo¶ci paszy w ka¿dej partii przyjmowanej, a tak¿e przeznaczenia i ilo¶ci paszy w ka¿dej partii wydawanej.
3. Inne osoby, takie jak lekarze weterynarii, agronomowie lub techniczny personel gospodarstw, mog± pomagaæ podmiotom dzia³aj±cym na rynku pasz w prowadzeniu dokumentacji dotycz±cej dzia³añ prowadzonych przez nich w gospodarstwie.
CZÊ¦Æ B
Zalecenia do wytycznych dobrej praktyki
1. W przypadku opracowywania krajowych i wspólnotowych wytycznych, o których mowa w przepisach rozdzia³u III niniejszego rozporz±dzenia, nale¿y zawrzeæ w nich wskazówki dotycz±ce dobrej praktyki lub kontroli zagro¿eñ w procesie pierwotnej produkcji pasz.
2. Wytyczne dobrej praktyki powinny zawieraæ odpowiednie informacje na temat zagro¿eñ pojawiaj±cych siê podczas pierwotnej produkcji pasz oraz dzia³añ maj±cych na celu kontrolê takich zagro¿eñ, w tym tak¿e stosownych ¶rodków ustanowionych przepisami prawa wspólnotowego i krajowego lub w programach wspólnotowych i krajowych, takich jak:
a) kontrola zanieczyszczenia mykotoksynami, metalami ciê¿kimi lub materia³ami radioaktywnymi;
b) zastosowanie wody, odpadów organicznych i nawozów;
c) w³a¶ciwe i odpowiednie stosowanie produktów ochrony ro¶lin i preparatów biobójczych oraz mo¿liwo¶æ ¶ledzenia ich drogi;
d) w³a¶ciwe i odpowiednie zastosowanie weterynaryjnych produktów leczniczych oraz dodatków do pasz oraz mo¿liwo¶æ ¶ledzenia ich drogi;
e) przyrz±dzanie, przechowywanie i mo¿liwo¶æ ¶ledzenia drogi materia³ów paszowych;
f) prawid³owe usuwanie martwych zwierz±t, odpadów i ¶ció³ki;
g) stosowanie ¶rodków ochronnych zapobiegaj±cych wprowadzaniu chorób zaka¼nych przenoszonych na zwierzêta poprzez pasze oraz bezwzglêdny obowi±zek powiadomienia o tym w³a¶ciwego organu;
h) procedury, praktyki i metody s³u¿±ce zapewnieniu, i¿ produkcja, przyrz±dzanie, pakowanie, przechowywanie i transport pasz odbywa siê w odpowiednich warunkach higienicznych, w tym tak¿e skuteczne czyszczenie i zwalczanie szkodników;
i) szczegó³owe wskazania zwi±zane z prowadzeniem dokumentacji.

Gmina Brenna
DziÅ› jest: 04.07.2024
Imieniny: Aureli, Malwiny, Zygfryda

temp. 2°C
wiatr: 3km/h (NE)
Logo-forum PPPZ
© 2024 UrzÄ…d Gminy Brenna