Honorowe miejsce w Chlebowej Chacie w Górkach Ma³ych jest piec. Marian i Jadwiga Dudysowie wypiekaj± w nim chleb. Korzystaj± z tradycyjnego, znanego od stuleci przepisu. Zaczyn to resztki ciasta z poprzedniego pieczenia, dodaje siê do niego ziemniaki po to, ¿eby chleb trzyma³ wilgoæ. Takie pieczywo nadaje siê do jedzenia nawet przez trzy tygodnie. Dudysowie piek± te¿ podp³omyki, do których podaj± mas³o i smalec domowej roboty. Zachwyceni tury¶ci opowiadaj±, ¿e takich smako³yków w ¿yciu nie jedli.
Prezentacje:
zapoznanie z podstawowymi zbo¿ami i ich zastosowaniem, ogl±danie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna (od ziarenka do bochenka), omawianie procesu powstawania mas³a i twarogu oraz sprzêtów do tego wykorzystywanych, omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzêtu pasiecznego i ciekawostki z ¿ycia pszczó³, próby m³ócenia cepami, mielenie zbo¿a na ¿arnach, osiewanie m±ki, formowanie oraz wypiek podp³omyków, degustacja podp³omyków z: mas³em, miodem lub smalcem, kawa zbo¿owa z mlekiem, oddzielanie ¶mietany od mleka, ubijanie mas³a produkcja twarogu, degustacja wytworzonych produktów.
Prezentacje nale¿y uzgadniaæ telefonicznie.
4 z³/os. oko³o 1 godz.
12 z³/os. oko³o 2 godz.
18 z³/os. oko³o 3 godz.